~~~annyeonghaseyo~~~

Sunday, October 1, 2017

This is dedicated to me!

""

This is dedicated to all those people who are single since birth or single since break up:

Don't be desperate for love, let love find you. Let love will cross your land. Love will find you at the right time and at the right moment. Don't make your own love story for the sake of your desperation, just trust in God's plan. Don't be sad because you're the only single in your circle or you see your friends are happy within their relationship, it's just that we all have different love stories. Stop doubting yourself for who you are. Stop asking yourself what's wrong with you. You are absolutely perfect with all your imperfections and there's nothing wrong with you. Enjoy life while you are still single because not those people who are in a relationships are happy, some of them lose themselves for the sake loving. Be happy because you are single because you are free from everything specifically heartbreaks. Enjoy every little things while you are single. Love yourself even more. Discover new things about yourself. Have time and make memories with your friends, just enjoy life. Someday you'll find the right person who will accept and love you for who you are. So to all those single keep waiting and enjoy being single😊

BJL 💕

""

Truth Slap

Friday, July 14, 2017

Tak salah nk berangan kan?

Assalamualaikum.

Hah! Berangan ape?

Berangan konon-konon 17/7/17 ni, special date. Ade orang datang merisik!!! Ahaha. Angan-angan tahap ape dah tu. Alaa..kasi can la.

Tahu..memang takde ape pon jadi hari tu..dan hari tu akan berlalu macam tu jek.

Tak salah nak berangan kan?

Jangan kecam ai okay.

Okay la. Nak membawa diri jap.

Mohon post ni akan lenyap.

*Pooofffff

Magic sangat kannnn *uprolling eyeballs

Okaybye.


Saturday, July 1, 2017

Kisah Syawal

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin semua.

Finally, dapat bercuti setelah 4 hari bekerja di hari raya nan indah.

Marilah kita berkongsi kisah Syawal tahun ini.

1 Syawal. Pagi-pagi, selepas menjamah rotijalasedap-buatan-umi, laju-laju drive pergi keje. Syahdu jek rasa tengok orang, ramai-ramai pergi masjid..kita pergi keje. Takpe-takpe. Ikhlaskan diri.

Jadi apa yang kita buat di pagi Syawal di hospital???

Haruslah selfie before ward round!!!

Team raya hospital --Abu---Husna---

Dah nak habis shift dah, jumpa pulak si Pipah. Eh! Tersama tema pulak tahun ni!!! Ahaha.


Dah balik tu, makan jammed pulak dahhh. Bila nak sampai???


Nasib dah sediakan biskut buat bekalan awal-awal. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelom hujan. Tapi musim raya ni, kita up sket..sediakan biskut masa jammed. Ahaha!

Tadaaaa!!!


Takdela boring sangat tak tau nak buat ape. Gerak pon 10km/H. Kalau ade geng, boleh jugak buat sembang-borak. Ni kalau dah sorang-sorang, 3 jam tak tau nk buat ape. Nak karok lagu pon dah tak larat dah. Ughhhhh.

2 Syawal. Macam biasa. Keje pagi. Rutin biasa. Bila mana sampai waktu nak balik keje tuuu. Tayar kete pancit!!! Boleh pulak??? Haih laaa. Nasib ade geng yang tunggu sampai tukar tayar spare. Thanks uollsss. Terimakasih yang tak terhingga jugak kepada MA saya, Abe Ki! Tolong tukarkan tayar spare. Terbaikkkk!


3 Syawal. Saya keje malam. Haritu, wedding Adda+Faizal. Member time HO dulu-dulu. Haruslah attend wedding dia. Susah-senang time 1st posting ORTHO, survived dengan 2 orang HO jek. Saya oncall, dia postcall. Saya postcall, dia pulak oncall. Postcall pon still masuk OT, gi klinik. Tolong-menolong mengeratkan ukhuwah persahabatan. Syahdu pulakkkk. Ahaha. 

Tahniah Adda!!! You look so beautiful!!!




Tahniah Adda+Faizal. Semoga perkahwinan diberkati dan dirahmati Allah swt. Aamiin.


4 Syawal. Postnight. Rush pergi tampal tayar kat bengkel. Tayar spare takleh guna lama-lama tau & takleh bawa laju-laju. Makanya, kenalah tukar as soon as possible. Balik rumah tu, ingat nak tido..sebab malam nanti nak naik keje malam lagi. Tapi, sayangnya..tak dapat nak lelapkan mata seperti yang dirancangkan. Sebab malam tu ade satu kes complicated sket. So, dia terbawa-bawa keesokkan harinya..tak dapatlah nak tido. Lepas Zohor, baru lelapkan mata. Terjaga pukul 6 petang, laju-laju mandi..solat Asar. Terasa lapar pulak perut. Seperti pucuk dicita, ulam mendatang. Rumah sepupu ade buat open house, makan laksa!!!! Yummeh! Makan laksa dulu, baru pegi keje.

Malam tu, keje macam biasa.

5 Syawal. Pagi, nak balik keje tu. Speechless. Again, kete buat hal. Pancit lagi. Takpe. Chill. Jum, kita try isi angin dulu. Sampai dekat Shell, isi angin. Nah, ambik..berdesup bunyi angin keluar. Angin yang masuk dengan yang keluar, lebih kurang sama jek. Dah cuak dah. Nak kena tukar tayar spare lagi ni. Nasib baik ade uncle-Shell, tolong carikan abang-baik-hati, tukarkan tayar spare. Terimakasih uncle-Shell & abang-baik-hati. Jasamu dikenang.

Tengok jam. Dh pukul 8.30pagi dah. Ade janji dengan kawan nak pegi melawat anak kawan baru lahir. Apa-apa pon, tayar ni mesti kena tukar dulu. Gigihla duk mencari kedai tayar sepanjang perjalanan tu. Tapi hampa. Sebab, terlalu awal pagi..kedai pon belum buka lagi. Lastly, decide tukar kat KB jek. 

Dah siap tukar tayar & breakfast (makan adalah wajib. ahaha *boleh crancky kalau lapar/ngantuk), barulah berangkat ke rumah baby kecikkk!.


 Baby Fena&Paan --Ayra, namanya--- 
*ntahbetolketidakejaannya

Haruslah aunties&uncle bergambar skaliiii.


Tamat sudah kisah Syawal 5 hari. 
Balik rumah, memang cranky habis-habisan. *tak cukup tido & lapar. 
Masak maggi-makan-switch off-tido.

Eh.eh. Lupa nak bagitau. Actually, birthday saya 29 Jun 2017 jatuh pada 5 Syawal. Happy birthday to me. Tak sempat nak celebrate. Penat sangat keje haih. Next time, kita celebrate okay.

Apa dia??? Umur? Alhamdulillah. Dah 27 tahun dah. 

Happy birthday to ME!
Semoga panjang umur, murah rezeki dan bertambah matang dalam menjalani hidup. 
Cepat-cepat jumpa jodoh! Aamiin. 
*payah benar nak jumpa jodoh ni, ntah kat mane nyoroknya. 
haih laaa.


Quotes for myself :::

"How i wish...i can be a strong woman. 
But, im always end up be treated like an option.
Isnt it sad when u get hurt so much, u can finally say...
'im used to it'




Friday, June 23, 2017

Get ready for Raya!!!

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Puasa macam mana? Alhamdulillah. 28 Ramadhan sudah. Semoga puasa kita pada tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Jadi, kita nak bercerita apa harini? Emmm. Random je la eh. *actually, tak boleh nak tido lately. banyak sangat duk fikir hal yang ntah ape-ape.

Okay berbalik kepada tujuan asal kita. Seperti sedia maklum, jadual kerja bulan Jun ni tak begitu memberangsangkan. Salah satu reason, saya kerja hari raya pertama, kedua, ketiga dan keempat. Dan yang lagi tak bestnya, 2 hari sebelum raya tu pon, saya kerja jugak (PM shift-balik pukul 10mlm) *nak balik Tumpat malam raya tuuu. Sob.sob.sob

Tapi nak sedih lama-lama pon tak guna jugak. Fikir dari sudut positif, raya pertama & kedua keje AM shift, habis keje pukul 3ptg. Sempat la nak balik beraya jumpa keluarga-sedara-mara-sepupu-sepapat bagai. Raya ketiga & keempat pulak keje NIGHT shift, masuk keje pkl 10mlm. Sempat la jugak nak gi beraya rumah member or pergi kenduri kawen member. Okay jek sebenarnya.

Tapiii..eh, eh, eh...banyak pulak tapinya. Uhuk..uhuk. Yang agak terkilan sebab memikirkan distance travel daripada Tumpat-Besut, Besut-Tumpat...back to back for few days. Kalau hari-hari biasa, tak kisah sangat. Ni HARI RAYA!!! Makan jammed la makkkk! Huhu. Tak tau la brape jam nak kena drive. Doa-doa time nak pegi&balik keje tu, time tu jalan lengang. In-denial state. Sob.sob.sob. Kan best kalau ade orang tolong hantar pergi&balik keje. *dalam mimpi!

Okay, dah la. Redha je la. Nak buat macam mana. Ikhlaskan hati, Fifi!

Alang-alang cerita sedih ni, kita bukak bab sedih terus lah.

Lately ni, tak tahu kenapa jiwa kacau sangat. Benci tau! Bulan puasa ni pon, hati ni still kacau. Astaghfirullah. Sabar je la. Tak tau kenapa jadi macam ni.

Ade la beberapa perkara berbangkit. Lagi-lagi, nak dekat dengan raya ni. Ade la suara-suara sedara yang duk bertanyakan status kita, bila tarikhnya, siapa orangnya. Status sama jek macam tahun lepas, single available. Tapi kalau tanya tarikh, orangnya..memang takde jawapan.

Baru-baru ni ade jek kenal dengan someone ni. Baru sangat. After settled down pasal yang brokenhearted, move on yang ntah ape-ape tu. Nekad taknak dah involved dengan relationship dalam masa terdekat ni. Tapi itula, benda tu macam tau-tau jek. Masa orang taknak ade ape-ape la, benda tu nak ade ape-ape. Tapi kenal gitu-gitu jek. Awalnya, macam taknak serius sangat. Tapi entah kenapa, jadi terlebih serius. *yang terlebih serius tu, akulah tu. Again, it is one-sided.

Jadi, marilah kita menerima takdir dan ketentuan-Nya. Mungkin masih banyak lagi yang perlu diperbaiki dalam diri ini.

Tadi, ade tertengok satu video ni. Agak touching la dia punya ayat tu.

"If a guy isn't ready, he can't be right.
There is always some madness in love.
Just beacuse there's a legitimate reason for loving someone,
it doesn't make that person the right person.
Love is a decision.
We decide to love someone,
and if the guy in front of you isn't deciding to love you..
you have to question, whether he really is the one for you."


Cukuplah merepek-merapu-meraban untuk malam ini. Sekian.

P/s: Jangan lupa niat puasa. Perbaiki diri dan perkemas diri lagi. InsyaAllah, jodoh pasti bertemu. Aamiin.