~~~annyeonghaseyo~~~

Wednesday, June 20, 2018

Random


...
“Jika rasa di hati tidak diakui,
Akan terbuktikan cinta itu?”
...

Tuesday, June 19, 2018

Random


...
“Kalau bibir mampu menipu,
Akankah  sinar mata menceritakan rahsia hati?”
...



Monday, June 18, 2018

Random


...
“Kalau kasih itu mengasyikkan, 
Kenapa ada hati yang terbiar tanpa rasa?”
...


Sunday, June 17, 2018

Random


...
“Kalau sayang itu membahagiakan,
Kenapa ada hati yang masih ragu?”
...



Sunday, June 3, 2018

Its my turn!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Tahun ni dapat beraya! Empat tahun kerja. 1st time dapat beraya betol-betol. 1st year kerja..postcall. Balik rumah..collapsed. Tau-tau je la kerja  malam raya macam mana. Masa tu kat department O&G as HO, jaga labour room. Berlumba-lumba baby nak keluar malam raya. 2nd year kerja, pon kena kerja malam raya. In charge A&E..still as HO. Penat ya amat! Nonstop patient. Balik rumah after postcall pon sama..collapsed! Petang baru bukak mata. Sabor je laa.

3rd year kerja, as junior MO..pon kena kerja. Literally kerja hokayy. Empat hari berturut. Dekat A&E. Siapa-siapa yang pernah jejak kaki kat department tu, tahulah macam mana keadaan A&E masa hari perayaan. Kad bertimbun, pesakit non stop..even kes yang tak kecemasan pon datang jugak. Sebab tu waiting time jadi delay, sebab kes-kes yang tak berapa nak cemas ni la. Ada pulak yang family jenis tak sabar, dua tiga kali masuk tanya bila nak panggil nombor. Padahal kita kat dalam ni..tengah handle kes yang tak stabil. So, mana yang patut jadi our priority. Red zone or green zone. Of course red zone! Bayangkan, yang tak stabil tu family kita.  So..tunggu sampai dipanggil masuk.

Jadinya, orang dah habis beraya, baru kita boleh beraya. Kalau rajin-rajin, scroll ke bawah kalau nak baca luahan hati tahun lepas. Kisah Syawal. Dapat jadual kerja time raya tahun lepas, terus mood down. Tapi cuba positifkan diri.

Hurm. Begitulah kisah hidup. Ada suka ada duka. Tapi sebab tanggungjawab, ikhlaskan diri. Kalau takde kami yang doktor ni, siapa nak tolong rawat orang-orang yang sakit ni. Orang sakit bukan boleh tau bila diorang nak sakit. Tapi jangan lupa, kami ni merawat jek..yang memyembuhkan sakit tu, Allah swt. So, jangan lupa berdoa mohon diberi kesembuhan oleh Allah swt.

Tapi, ada sesetengah family tak faham keadaan kami. Yes, we already did our best to treat our patient..tapi ajal maut, diluar kawalan kami semua. We did our best. Kadang-kadang kami pon tak nak patient kami end-up begitu. Kami harap sangat, janganlah marah-marah kami. We already  physically and mentally stress with our job. We did our best. Takde terima kasih pon..takpe, asal jangan but statement mcam kami ni terok sangat. Like we all did nothing. Tapi kalau ada yang berterima kasih tu, kami sambut dengan hati berbunga-bunga.

Dah kenapa tiba-tiba emotional pulak ni? Nak citer benda lain, tapi duk buat luahan perasaan pulak. Okey. Okey. Berbalik kepada  “Yeay! Tahun ni dapat beraya!”  Tahun ni.. 1 day before raya aka Raya-Eve, dapat postcall. Then, 1st raya smpai 3rd raya..C.U.T.I !!! Raya ke empat baru keje balik. Thanks jugak pada HOD. Tahu dan faham..betapa payahnya & susahnya nak buat jadual raya. Thanks for  the consideration. Jasamu dikenang.

Okaylah. Dah habis bebel. Mengantuk pulak. Harini actually postcall. Petang tadi dah tido dah. Tapi..still mengantuk lagi ni. Acano??? Tido laa. Susah jadi sleepy girl ni. Haih laa.

Okay nite semua!

P/s: Siapa-siapa nak datang beraya rumah kita tahun ni jemput la datang. Kita dah dapat cuti dah. Sebelom-sebelom ni,  selalu bagi alasan..kena kerja la..tak dapat cuti la. So,kali ni ada chance la kan? *ahahah.poyo jek statement! 😝