~~~annyeonghaseyo~~~

Sunday, December 3, 2017

Boleh tak nak sedih sekejap jek.

Assalamualaikum.

Lama tak jenguk blog ni. Berjauh hati gamaknya. Ahaha. Janganlah macam tu. Cukuplah saya sorang jek yang berjauh hati ke makan hati ke apa ke.

Pejam celik pejam celik, dah nak sampai penghujung tahun dah..bulan Disember sudahhh.

Nampaknya, takde chance la nak naik pelamin tahun ni. Cuba lagi tahun depan.

Jodoh ni pon ntah ke mana berjalan. Tak jumpa sampai ke sudah jalan ke hati saya. Cia cia ciaaa. Takpelah. Saya setia menunggu awak, jodoh.

Macam sedih jek bunyi tu. Ahaha. Sedih la jugak! Bagilah orang nak sedih kejap jek.

Redha je la. InsyaAllah kalau jodoh tak ke mana.

Okay. Dah habes sedih dah.

Minum kopi jap!

Sunday, October 1, 2017

This is dedicated to me!

""

This is dedicated to all those people who are single since birth or single since break up:

Don't be desperate for love, let love find you. Let love will cross your land. Love will find you at the right time and at the right moment. Don't make your own love story for the sake of your desperation, just trust in God's plan. Don't be sad because you're the only single in your circle or you see your friends are happy within their relationship, it's just that we all have different love stories. Stop doubting yourself for who you are. Stop asking yourself what's wrong with you. You are absolutely perfect with all your imperfections and there's nothing wrong with you. Enjoy life while you are still single because not those people who are in a relationships are happy, some of them lose themselves for the sake loving. Be happy because you are single because you are free from everything specifically heartbreaks. Enjoy every little things while you are single. Love yourself even more. Discover new things about yourself. Have time and make memories with your friends, just enjoy life. Someday you'll find the right person who will accept and love you for who you are. So to all those single keep waiting and enjoy being single😊

BJL πŸ’•

""

Truth Slap

Friday, July 14, 2017

Tak salah nk berangan kan?

Assalamualaikum.

Hah! Berangan ape?

Berangan konon-konon 17/7/17 ni, special date. Ade orang datang merisik!!! Ahaha. Angan-angan tahap ape dah tu. Alaa..kasi can la.

Tahu..memang takde ape pon jadi hari tu..dan hari tu akan berlalu macam tu jek.

Tak salah nak berangan kan?

Jangan kecam ai okay.

Okay la. Nak membawa diri jap.

Mohon post ni akan lenyap.

*Pooofffff

Magic sangat kannnn *uprolling eyeballs

Okaybye.


Saturday, July 1, 2017

Kisah Syawal

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin semua.

Finally, dapat bercuti setelah 4 hari bekerja di hari raya nan indah.

Marilah kita berkongsi kisah Syawal tahun ini.

1 Syawal. Pagi-pagi, selepas menjamah rotijalasedap-buatan-umi, laju-laju drive pergi keje. Syahdu jek rasa tengok orang, ramai-ramai pergi masjid..kita pergi keje. Takpe-takpe. Ikhlaskan diri.

Jadi apa yang kita buat di pagi Syawal di hospital???

Haruslah selfie before ward round!!!

Team raya hospital --Abu---Husna---

Dah nak habis shift dah, jumpa pulak si Pipah. Eh! Tersama tema pulak tahun ni!!! Ahaha.


Dah balik tu, makan jammed pulak dahhh. Bila nak sampai???


Nasib dah sediakan biskut buat bekalan awal-awal. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelom hujan. Tapi musim raya ni, kita up sket..sediakan biskut masa jammed. Ahaha!

Tadaaaa!!!


Takdela boring sangat tak tau nak buat ape. Gerak pon 10km/H. Kalau ade geng, boleh jugak buat sembang-borak. Ni kalau dah sorang-sorang, 3 jam tak tau nk buat ape. Nak karok lagu pon dah tak larat dah. Ughhhhh.

2 Syawal. Macam biasa. Keje pagi. Rutin biasa. Bila mana sampai waktu nak balik keje tuuu. Tayar kete pancit!!! Boleh pulak??? Haih laaa. Nasib ade geng yang tunggu sampai tukar tayar spare. Thanks uollsss. Terimakasih yang tak terhingga jugak kepada MA saya, Abe Ki! Tolong tukarkan tayar spare. Terbaikkkk!


3 Syawal. Saya keje malam. Haritu, wedding Adda+Faizal. Member time HO dulu-dulu. Haruslah attend wedding dia. Susah-senang time 1st posting ORTHO, survived dengan 2 orang HO jek. Saya oncall, dia postcall. Saya postcall, dia pulak oncall. Postcall pon still masuk OT, gi klinik. Tolong-menolong mengeratkan ukhuwah persahabatan. Syahdu pulakkkk. Ahaha. 

Tahniah Adda!!! You look so beautiful!!!




Tahniah Adda+Faizal. Semoga perkahwinan diberkati dan dirahmati Allah swt. Aamiin.


4 Syawal. Postnight. Rush pergi tampal tayar kat bengkel. Tayar spare takleh guna lama-lama tau & takleh bawa laju-laju. Makanya, kenalah tukar as soon as possible. Balik rumah tu, ingat nak tido..sebab malam nanti nak naik keje malam lagi. Tapi, sayangnya..tak dapat nak lelapkan mata seperti yang dirancangkan. Sebab malam tu ade satu kes complicated sket. So, dia terbawa-bawa keesokkan harinya..tak dapatlah nak tido. Lepas Zohor, baru lelapkan mata. Terjaga pukul 6 petang, laju-laju mandi..solat Asar. Terasa lapar pulak perut. Seperti pucuk dicita, ulam mendatang. Rumah sepupu ade buat open house, makan laksa!!!! Yummeh! Makan laksa dulu, baru pegi keje.

Malam tu, keje macam biasa.

5 Syawal. Pagi, nak balik keje tu. Speechless. Again, kete buat hal. Pancit lagi. Takpe. Chill. Jum, kita try isi angin dulu. Sampai dekat Shell, isi angin. Nah, ambik..berdesup bunyi angin keluar. Angin yang masuk dengan yang keluar, lebih kurang sama jek. Dah cuak dah. Nak kena tukar tayar spare lagi ni. Nasib baik ade uncle-Shell, tolong carikan abang-baik-hati, tukarkan tayar spare. Terimakasih uncle-Shell & abang-baik-hati. Jasamu dikenang.

Tengok jam. Dh pukul 8.30pagi dah. Ade janji dengan kawan nak pegi melawat anak kawan baru lahir. Apa-apa pon, tayar ni mesti kena tukar dulu. Gigihla duk mencari kedai tayar sepanjang perjalanan tu. Tapi hampa. Sebab, terlalu awal pagi..kedai pon belum buka lagi. Lastly, decide tukar kat KB jek. 

Dah siap tukar tayar & breakfast (makan adalah wajib. ahaha *boleh crancky kalau lapar/ngantuk), barulah berangkat ke rumah baby kecikkk!.


 Baby Fena&Paan --Ayra, namanya--- 
*ntahbetolketidakejaannya

Haruslah aunties&uncle bergambar skaliiii.


Tamat sudah kisah Syawal 5 hari. 
Balik rumah, memang cranky habis-habisan. *tak cukup tido & lapar. 
Masak maggi-makan-switch off-tido.

Eh.eh. Lupa nak bagitau. Actually, birthday saya 29 Jun 2017 jatuh pada 5 Syawal. Happy birthday to me. Tak sempat nak celebrate. Penat sangat keje haih. Next time, kita celebrate okay.

Apa dia??? Umur? Alhamdulillah. Dah 27 tahun dah. 

Happy birthday to ME!
Semoga panjang umur, murah rezeki dan bertambah matang dalam menjalani hidup. 
Cepat-cepat jumpa jodoh! Aamiin. 
*payah benar nak jumpa jodoh ni, ntah kat mane nyoroknya. 
haih laaa.


Quotes for myself :::

"How i wish...i can be a strong woman. 
But, im always end up be treated like an option.
Isnt it sad when u get hurt so much, u can finally say...
'im used to it'




Friday, June 23, 2017

Get ready for Raya!!!

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Puasa macam mana? Alhamdulillah. 28 Ramadhan sudah. Semoga puasa kita pada tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Jadi, kita nak bercerita apa harini? Emmm. Random je la eh. *actually, tak boleh nak tido lately. banyak sangat duk fikir hal yang ntah ape-ape.

Okay berbalik kepada tujuan asal kita. Seperti sedia maklum, jadual kerja bulan Jun ni tak begitu memberangsangkan. Salah satu reason, saya kerja hari raya pertama, kedua, ketiga dan keempat. Dan yang lagi tak bestnya, 2 hari sebelum raya tu pon, saya kerja jugak (PM shift-balik pukul 10mlm) *nak balik Tumpat malam raya tuuu. Sob.sob.sob

Tapi nak sedih lama-lama pon tak guna jugak. Fikir dari sudut positif, raya pertama & kedua keje AM shift, habis keje pukul 3ptg. Sempat la nak balik beraya jumpa keluarga-sedara-mara-sepupu-sepapat bagai. Raya ketiga & keempat pulak keje NIGHT shift, masuk keje pkl 10mlm. Sempat la jugak nak gi beraya rumah member or pergi kenduri kawen member. Okay jek sebenarnya.

Tapiii..eh, eh, eh...banyak pulak tapinya. Uhuk..uhuk. Yang agak terkilan sebab memikirkan distance travel daripada Tumpat-Besut, Besut-Tumpat...back to back for few days. Kalau hari-hari biasa, tak kisah sangat. Ni HARI RAYA!!! Makan jammed la makkkk! Huhu. Tak tau la brape jam nak kena drive. Doa-doa time nak pegi&balik keje tu, time tu jalan lengang. In-denial state. Sob.sob.sob. Kan best kalau ade orang tolong hantar pergi&balik keje. *dalam mimpi!

Okay, dah la. Redha je la. Nak buat macam mana. Ikhlaskan hati, Fifi!

Alang-alang cerita sedih ni, kita bukak bab sedih terus lah.

Lately ni, tak tahu kenapa jiwa kacau sangat. Benci tau! Bulan puasa ni pon, hati ni still kacau. Astaghfirullah. Sabar je la. Tak tau kenapa jadi macam ni.

Ade la beberapa perkara berbangkit. Lagi-lagi, nak dekat dengan raya ni. Ade la suara-suara sedara yang duk bertanyakan status kita, bila tarikhnya, siapa orangnya. Status sama jek macam tahun lepas, single available. Tapi kalau tanya tarikh, orangnya..memang takde jawapan.

Baru-baru ni ade jek kenal dengan someone ni. Baru sangat. After settled down pasal yang brokenhearted, move on yang ntah ape-ape tu. Nekad taknak dah involved dengan relationship dalam masa terdekat ni. Tapi itula, benda tu macam tau-tau jek. Masa orang taknak ade ape-ape la, benda tu nak ade ape-ape. Tapi kenal gitu-gitu jek. Awalnya, macam taknak serius sangat. Tapi entah kenapa, jadi terlebih serius. *yang terlebih serius tu, akulah tu. Again, it is one-sided.

Jadi, marilah kita menerima takdir dan ketentuan-Nya. Mungkin masih banyak lagi yang perlu diperbaiki dalam diri ini.

Tadi, ade tertengok satu video ni. Agak touching la dia punya ayat tu.

"If a guy isn't ready, he can't be right.
There is always some madness in love.
Just beacuse there's a legitimate reason for loving someone,
it doesn't make that person the right person.
Love is a decision.
We decide to love someone,
and if the guy in front of you isn't deciding to love you..
you have to question, whether he really is the one for you."


Cukuplah merepek-merapu-meraban untuk malam ini. Sekian.

P/s: Jangan lupa niat puasa. Perbaiki diri dan perkemas diri lagi. InsyaAllah, jodoh pasti bertemu. Aamiin.



Sunday, June 4, 2017

Jalan-jalan cari ayam pasu!!!

Assalamualaikum.

Hai. Hai. Hai.

Hari ni dapat unexpected cuti! Yeay!

Masa awal-awal keluar jadual kerja bulan Jun haritu..dah sedih dah. Sebab almost every weekend kena kerja..Jumaat&Sabtu. Uhuk.Uhuk. Nasib single-mingle lagi, kalau dah ade family kecik..tak ke nangis kena jadual macam tu. Tapi still..nak spend time ngan my family jugak Umi-Abah-Yei-Ajan. Nanti kita homesick camane? Sob.sob.sob.

Tapi nak dijadikan cerita, si Una..housemate-aka-EDmate, offer cuti. Sebab? Sebab..dia nak cuti 3 hari jek, HOD terlebih bagi cuti pulak. Si Una ni punya la baik hati, gi offer nak ambik tak cuti dia? Pucuk dicita, ulam mendatang kauuuuuu! Gila taknak! *shiningeyes

Maka bercutilah kita harini.

Bila dah cuti, apalagi..mulalah plan macam-macam.

Malam tu, wasep group family.."rindu budak nisa tecit"

Eh.Eh. Pagi tu dah sampai si Nisa cenonet kat rumah kita. Sayang nisa!!! Seharian dipenuhi dengan suara nyaring si Nisa! Dah pandai marah orang dah sekarang itu budak. Ish.Ish.Ish.

Petang tu, sambil duk bergolek sakan tengok tv..tiba-tiba terpikir, "Terasa nak makan ayam pasu la pulak. Viral sekarang ni. Tengah trending. Kena gi cari ni. Camane rasa ayam pasu tu?"

Maka berangkatlah anak-anak encik Azmin dengan misi mencari ayam pasu.!!! Ho Yeah!

Haruslah selfie!


Ade orang cakap, muka si Ajan ni lebih kurang muka ai jek..tapi versi runcing. Yeke???



Habis sesi bergambar. Jumpa sudah lokasi ayam pasu kita. Ayam pasu ni..ayam yang dibakar didalam pasu..gitu haaa. 

Lokasi Ayam Bakar Madu Pasu : Kg. Berangan 
(berhadapan dengan tempat jual-jual pasu tepi jalan tuuu)


Malam tu, lepas terawih. moh le kita bermoreh bersama-sama. Rasa ayam pasu..not bad. Sedap!!! Lembut. Overall okay. Satisfied. Oh Yeah!

Sekian cerita-hari-cuti.


 

Friday, June 2, 2017

6 hari sudah

Assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik dah 6 hari kita puasa. Alhamdulillah, masih dikurniakan kudrat untuk berpuasa dibulan yang penuh berkat ini.

Puasa tahun ni kita berpuasa dengan family ED HosBes!!! 😍 So far, Alhamdulillah. All is well. Walaupon cases non stop, tapi keje masih semangat macam biasa. Itulah indahnya bulan Ramadhan. Penat tu mamang penat, tapi tolerable la. Kerja kena ikhlas. Kerja kan salah satu ibadah. Bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita memperbanyakkan amal ibadah. Marilah kita bekerja sambil beribadah. Betulkan niat. InsyaAllah..Ganjaran berganda-ganda. Aamiin.

Kerja-kerja jugak..family kat rumah jangan lupa. Nasib baik awal-awal puasa haritu, sempat berbuka dengan family. Full house. Abah, Umi, Yei, Ajan, abang (Yoe) yang keje kat Johor pon balik, dengan kak ipar (Ekin) & anak sedara (Nisa) yang comey lagi nakal itu! πŸ˜†. Ni dah berapa hari tak balik rumah. Rindu suasana bukak puasa kat rumah..sahur kat rumah. *Ngade sangat tauuu.

Uolls punya pengalaman puasa selama 6 hari puasa ni camane?

Okay la. Setakat tu je la dulu. Nak tido. Esok nak keje lagi. Nak sahur dengan ape pulak eh esok. 😝 Dah jadi macam mak-mak pulak..sebelom tido, pikir nak sahur dengan ape. Al-maklumlah, duk kuarters. Kalau duk rumah, Umi jek yang penat pikir. Eheheee 😜


P/s: Akan sampai satu satu saat..doa-doa itu akan dimakbulkan oleh Allah swt. Sabar..dan teruskan berdoa.


Monday, May 29, 2017

Too tired.

Assalamualaikum.

Lately ni, rasa penat sangat. But, no one cares. 🀷🏻‍♀️

Apa-apa pon, disini saya nak mengucapkan selamat berpuasa kepada semua. *krikkrik(bajetadeorangbacablogni πŸ™„)



Tahun lepas sambut birthday dalam bulan Ramadhan, tahun ni bulan Syawal pulak. *InsyaAllah

Tapi yang tak pernah bertukar tu, status. Still single. Ahahah πŸ˜‚

Try again next year! InsyaAllah.

Okayla. Tak larat dah. Harini postnight. Dua malam berturut-turut ED HOSBES full house. *tapi memang slalu macam tu pon πŸ˜‘ The worse was last night. Macam ade buat kenduri pulak.  Tak faham kenapa bulan puasa pon ramai orang datang hospital, sepatutnya pegi la masjid. Saya ni  nak curi-curi terawih time keje pon tak dapat. 😞

Takpe. Try again.

P/s: Balik keje dapat sore throat. Nice combo! Puasa+sorethroat 😷😷😷 Not good. Ujian.


Wednesday, May 17, 2017

Realiti tak seindah angan-angan

Assalamualaikum.

Lama rasanya tak menulis blog ni. Selalunya copy&paste jek post.

Hehehe. Jadi, harini marilah kita berpuitis-puitis.

Sebelum tu, meh kita baca post ni dulu.

"You should be with the guy who always wants talk to you instead of the guy who only texts you after you just posted up a new selfie. You should be with the guy who frees his time to talk to you instead of the guy who only talks to you on his free time. You should be with the guy who would make an effort to be a part of your day every day instead of the guy who doesn't have you in his thoughts. You should be with a guy who wants to be your friend first instead of the guy who wants to skip getting to know you. You should be with a guy who gives you all of his attention when it's just you two instead of the guy who's constantly on his phone while you're both having dinner. You should be with a guy who isn't afraid to show the world that there's a girl in the picture instead of the guy who tells you "no" when you want to take pictures. You should be with a guy who would be there for you when the rest of the world is nowhere to be found instead of the guy who's nowhere to be found along with the rest of the world. Don't go getting caught up in the wrong guy, when everything you need in a guy has been there this whole time."

Ni daripada pengalaman kawan-kawan la. Pengalaman saya sendiri tu, takyah la cite kat sini. Tak menarik pon. Ehehe.

Ade kawan-kawan cakap kalau someone tu serius dengan kita, dia akan make effort untuk kita. Bukannya setiap kali upload IG baru laaa nak text, nak tanya..pegi mana? buat ape? dah makan? keje ke? The kind of make effort tu..macam keep on texting us ke..macam mana eh? Kalau 24H duk text jek, boring jugak. Macam takde benda lain nak buatkan? Hurmm..tak tau la the kind of make effort tu macam mane, lagipon tak pernah pulak ade orang make effort untuk kita. Sedihkan? Takpelah. One fine day, adela tu.

Bila tanya kawan-kawan, kalau someone tu jenis yang text bila dia ade free time jek..camane pulak? Diorang cakap, mungkin someone tu cuma gunakan kita untuk hilangkan boring dia. Kalau dia betul sukakan kita, dia akan cuba untuk text kita walau dia busy macam mana pon. Bukannya bila free baru text. Tu maksudnya, mungkin kita ni nobody pon dalam life dia. Dia tak pernah pon fikir kita buat ape seharian tu. Tapi kita pulak yang duk tertunggu-tunggu terpikir-pikir pasal dia seharian. Diorang cakap, someone yang macam tu not worth at all. Hurm, terpikir sejenak.

Kawan-kawan ade cakap jugak, kalau someone tu betul-betul serius dengan kita..dia akan straight to the point. Tapi bagi saya, saya takut sikit kalau ade orang straight to the point ni. Apa kata..be my friends first, once we get to know each other affectionately, we go one step closer. Sounds nice, rite? Tapi jangan la menaruh harapan tinggi sangat..takut kecewa untuk kesekian kalinya. Cukup-cukuplah hati ni remuk. Baru nak sembuh jek luka ni.

Pantang sangat kalau keluar makan-makan dengan kawan-kawan, ade la salah sorang kawan tu asyik duk sibuk jek dengan handphone. Ni pantang sangat! Kalau benda tu memang betul VERY IMPORTANT THING, takpe la. Ni setakat group whatsapp yang saje-saje-suke..lebih sepuluh kali nak check phone, tu memang cari nahas la. Diorang cakap, takyah layan someone yang cenggitu. Dahla keluar bukan slalu, tapi sibuk dengan phone. Kita nak attention dia, tapi dia pulak macam tu. Bo layan.

Yang pasal ambik gambar. Tak suka sangat ambik gambar selfie (sebab kita tak cantik pon.sob.sob.sob) Tapi adela kalau tetiba haritu terasa comel, adela snap untuk tatapan diri sendiri (hehe. gelak tutup mulut) Ade kawan-kawan cakap, sesetengah lelaki tak suka ambik gambar dengan spouse dia, konon malu la segan la. Kalau difikirkan buat ape nak segan kan? Ambik gambar, then save je la dalam fon. Bukannya nak tayang bagi semua orang tengok pon. Buat tatapan diri sendiri sudah. Tapi selagi belom jadi halal, jangan duk tenung lama-lama sangat. Haram. Lagipon senang nanti, kalau orang tanya dah berpunya ke belom. Laju-laju keluarkan fon..tunjuk gambar ehem-ehem dia. Kan? Baru gentleman, kan? Gituuu

Yang last ni best. Diorang cakap, untung kalau jumpa someone yang selalu ade disamping kita, percaya kat kita, setia kat kita bilamana semua orang ignore kita, tak percayakan kita. Rasa amat disayangi gitu. Tapi kita janganlah lebih-lebih. Mentang-mentang orang tu dah sayang gila kat kau, kau ambik kesempatan pulak. Janganlah macam tu tak baik tau.


Okaylah. Dah habis merapu-meraban sementara masuk keje night shift. Marilah sama-sama kita memperbaiki diri masing-masing ke arah yang lebih baik. Moga-moga berjumpalah jodoh yang diimpikan (walaupon tak tau bila jodoh nak muncul). Aamiin. Jangan mudah berputus asa. Ajal-maut-jodoh-rezeki, semua tu rahsia Allah SWT, cepat atau lambat jek. InsyaAllah. Jangan pernah putus doa.

Nanti jumpa lagi.




Tuesday, May 16, 2017

Walk with me through life...and I’ll have everything I’ll need for the journey. 🌈

"I Just Want Someone Who Is Afraid Of Losing Me

In our generation right now, its like people are so used of the "people come and go" thing. Is it probably because of their own experience? Are they afraid that it would happen to them as well? I have been there. I get attached to anyone easily. Maybe that's the reason why I get hurt quickly. 

I'm the kind of girl who notices everything but I stay quiet. When I get comfortable around you, I will do everything to keep and cherish whatever we have because I am a keeper. I can't imagine life without you who means a lot to me.

But this time, I just want someone who is afraid of losing me; who can't accept the idea of not having me in his life; the one who will never take me for granted. I want someone to show me and make me feel that I matter, that my existence is important, that he just doesn't need me nor just want me. I want him to need and want me all at the same time.

Just imagine having someone who will do everything to let you stay; who can't stand the fact of losing you; who can't stay mad at you. Someone who makes you a part of his life and his future because he wants to get there with you. 

In the end, what matters is the feeling of being loved and loving someone who makes you his whole world rather than just a part of it.


πŸ’Œ Sherrie Albaladejo"

Sunday, May 7, 2017

To me.

"To the girl who has been taken for granted, 

I know that you've reached that point wherein you questioned yourself on why you ended up that way. I know it hurts when people seem to treat you badly. But girl, do not lose hope. Heartbreaks don't define your destiny in love. Someone out there will surely treat you right. Will treat you like you're a princess without a crown. He will be one of the best things ever. But when? True love waits. True love takes 
time. ❤️



Words by: Truth Slap"

Wednesday, May 3, 2017

Why she wants a man..not a boy.

"Why She Wants A Man, Not A Boy


She wants a man who knows what he wants, he’s not willing to hurt her and risk losing what they have. Not a boy who chases multiple women but doesn’t want to keep just one.

She wants a man who will stick up for her, a man who knows the value of respect. Not a boy who joins his friends in demeaning jokes or makes her feel small.

She wants a man because he’s the one she’ll look to for mature advice about an argument with her best friend. Not a boy’s petty revenge plot and lack of empathy and understanding of the real world.

She wants a man who is capable of being his own person without needing to be constantly near her. A man who is stable enough to enjoy his alone time, but also knows when he needs her, she’ll be there. Not a boy who cannot stand to be alone for more than 30 minutes or make a sandwich on his own.

She wants a man who she can trust and who is able to trust her. Not a boy who makes moves on other women behind her back while he’s simultaneously jealous of anyone else who spends time with her.

She wants a man who might be scared to open up his heart but is willing to risk it being broken in return for a chance at love. Not a boy who hides behind empty jokes and games, unwilling to commit to her, afraid of the potential of love.

She wants a man who is respectful of her wishes, her needs and her hopes for the future. Not a boy who wants her whole world to be him and nothing but him.

She wants a man who has high expectations of himself and the world around him, a man full of his own hope and desire for more. Not a boy who is full of himself and sets low standards that he knows he can reach and expects love from the world but isn’t willing to give any in return.

While she wants all of these qualities in a man, deep down she knows these are things that she NEEDS in a man. The hardest part is knowing these qualities are the most difficult to find. So patiently she waits for the man who fills her with hope and love and makes all the boys seem like small bumps in the road on the way to the love of her life.

πŸ’Œ Emily Wall"

Tuesday, April 25, 2017

To my other half...still searching




"I want to be the one you look for in a crowd;
I want to be the one you think of before you sleep;
I want to be the one you see as your future partner;
I want to be the one you deserve;
I want to be the one who will cook for you every morning;
I want to be the one who will kiss you good night;
I want to be the one you will watch the sunset with;
I want to be the one you would be grateful for;
I want to be the one you consider the love of your life;
I want to be the one who is beside you when you’re old.


Because,
You are the one who I always search for;
You are the one who I pray for at night;
You are the one who I want to be the father of my child;
You are the one who I want to take the risk for;
You are the one who I want to have breakfast with;
You are the one who I want to see every time I wake up;
You are the one who let me see the rainbow;
You are the one who gave me so much more;
You are the one that I love;
You are the one who I want to spend the rest of my life with.''

-TruthSlap-

Monday, April 24, 2017

Selalu end up macam tu. Pasrah.

....

If he isn't as sweet and as excited to talk and see you,
he's seeing another one.

#Realtalk

....

Wednesday, April 19, 2017

Emmm

Repost::

I’m Not Good At Dating, But I Know How To Love‬


‪I’ll be honest. I’m not good at dating. I’m not good at “let’s be casual,” or “we’re just messing around,” or “we’ll see where this goes.”‬

‪See, that’s the thing—I want to know where this is going before I even get started. I want to know the purpose, the direction, the point—because why have something meaningless? Life’s too damn short for meaningless.‬

‪No, I’m not crazy. (Only sometimes.) I don’t need to know your favorite color, your deepest fear, and if you think you’ll fall in love with me on our very first date. But I’d like to. I’d like to know the way your mind works, if it’s calm and patient, nervous and hesitant, or if you’re just as passionate and scatter-brained as me.‬

‪I want to know where this is going before I even get started.‬

‪I want to know everything about you, from the things that make you laugh to the first time you cried. I want to know if you love your mother, if you envy your older brother, if nothing you’ve experienced will ever compare to the feeling of stepping on a football field. And I want you to tell me all of that.‬

‪I want to know you, really know you. And I want to fall into you, unafraid.‬

‪See, I’m not good at dating, at small talk, at stuffy dinner dates where we skirt around the deep questions because we don’t want to scare each other off.‬

‪I don’t care if I scare you off. If I can’t know who you are, then why bother sitting across the table, sharing bites of steak and sips of wine and pretending this is going somewhere when it’s not.‬

‪I’m not good at dating, and I’m not good at casual. I’m the opposite of casual. Because ‘casual’ is synonymous for purposeless and I’ve always had a sense of direction.‬

‪I want us to go somewhere, not sit stagnant and still.‬

‪Love isn’t stagnant and still.‬

‪And I’m not the ‘we’re just messing around’ type of girl. I don’t ‘mess around.’ I think that’s stupid. Why give you pieces of myself when you can’t even commit to staying? I won’t be able to make you fall in love with me, and frankly, I shouldn’t have to try. So no, I won’t ‘mess around’ because at the end of the day, we’re just wasting each other’s time. We’re just keeping one another from falling in love.‬

‪And no matter how we try to convince ourselves otherwise, that’s what we’re all searching for.‬

‪Here’s the thing, I don’t understand the dating world. I don’t understand the quickness, the half-heartedness, the jumping from person to person and the ‘feeling things out’. When I spend time with someone, when I start to get to know them, when I let them start to get to know me, that’s everything.‬

‪I don’t know how to shut off the stream of emotions, the excited butterflies when I hear their name, the passion I feel for wanting to discover who they are behind their surface.‬

‪I can’t help wanting to fall for them. Not nervously, not hesitantly, and sure as hell not casually. Is that so wrong?‬

‪I don’t know, maybe I’m strange. Maybe I’m crazy. Maybe I’m too much. All I know is I have no clue how to date.

"I’m the girl that falls in love.
But I’m the girl that makes you unafraid to fall, too." 

πŸ’Œ Marisa Donnelly  ‬

Monday, April 17, 2017

Tengah mencari...

Assalamualaikum.

Sekarang ni tengah mencari.... mencari mood yang hilang entah ke mana untuk update blog.

Belanja gambar la satu.


Masa ni kat Namsan Tower. Gambar pon gelap, sebab pergi waktu malam. Ahahah.


Harap-harap mood rajin datang la eh!



Wednesday, April 5, 2017

Tak sabar

Assalamualaikum.

Tak sabarnya nak pergi. Tak sampai satu hari lagi, nak pergi korea!!! Semoga dipermudahkan segala urusan pergi dan balik, dan juga semasa berada disana nanti. Amiin.

Cherry blossom!!! Tunggu saya datang eh!!! 😍🌸🌸🌸😍



Tuesday, April 4, 2017

A bouquet flower, so beautiful


Awaiting..
Bila lah nak dapat sejambak bunga macam ni?
😍😍😍



Menanti dan terus menanti.

Ambik ni dulu ah πŸ’





Monday, April 3, 2017

Tak boleh nak tido

Assalamualaikum.

Malam ni tak boleh nak tido.
Tiba-tiba rindu nak jumpa kesayangan semua.
Rasa nak peluk-peluk semua orang.
Apa khabarlah mereka semua agaknya?
Sihat ke?




Sunday, March 26, 2017

Its not easy at all



"She's not an easy girl to be in a relationship with. You can say it might even be a struggle to be with her. She has a good heart, but with everything she's been through, it's caused her to be over-protective of herself. She tends to shut her emotions down from time to time because it's how she copes with things. She tends to distance herself away from people because it's how she stays away from bullshit. She tends to push people away because it's how she stops herself from getting too close to someone. She tends to have mixed feelings about things because it's how she keeps herself from doing things she might end up regretting. She tends to keep things to herself because it's how she avoids having people make her feel stupid for feeling the way she feels. Yeah, being with her wouldn't be easy, but if things were easy, it wouldn't be worth it."



Monday, March 20, 2017

Sambungan si Cem.3

Assalamualaikum.

Meh la kita sambung cerita si Cem. Sudahnya, jadi ke tidak dengan OrangTu?

''Ohh, jadi macam tu la ceritanya ya?''

Si Cem merenung lantai dalam-dalam. Tak mampu nak mengangkat muka ke arah ibunya. Diam tidak berkutik menyapu saki-baki air matanya.

''Mari sini.'' Arah ibunya, dipeluk si Cem erat-erat. Cuba untuk memberi kekuatan kepada anak gadisnya yang kecil molek itu.

''Takpelah kalau Cem tak ready lagi. Ibu dengan ayah takkan paksa Cem. Ini soal hidup Cem, lagipon orang yang Cem akan pilih nanti akan hidup sama-sama dengan Cem. Mestilah Cem nak pilih orang yang betul-betul boleh terima baik dan buruk Cem dan Cem pon begitu juga.''

Dibalas erat pelukan ibunya. Sungguh ibunya memahami akan dirinya itu. Dia bersyukur kerana dikurniakan seorang ibu yang sangat memahami dirinya.

Akhirnya, malam itu si Cem nekad nak berbincang dengan OrangTu.

"Hello. OrangTu. Saya ade benda nak bincang dengan awak. Pasal kita"

"Ya, saya bercakap. Pasal kita? Saya rasa dah takde istilah kita kot. Sebelom awak cakap..biar saya yang mulakan dulu."

Si Cem tercengang seketika. Apakah ini?

"Saya rasa biarlah hubungan kita sampai disini sahaja. Sebabnya, saya nampak awak sangat tak ready untuk go into that relationship. Dan saya tak nak awak terlalu memaksa diri awak untuk menerima saya. Saya tak nak hubungan yang macam ni."

"OrangTu, awak serius ke ni? Awak faham tak awak sedang cakap apa ni?"

"Cem, saya faham dan saya sedar apa yang saya cakapkan sekarang ni. Pasal macam mana nak bagitahu parents saya tu, pandai-pandailah saya. Nanti kalau siapa-siapa tanya, awak cakap jek takde jodoh."

Si Cem terdiam. Betul ke apa yang dia dengar dari OrangTu sebentar tadi. Tak tahu nak gembira ke nak sedih. Si Cem terima.

"Okay. Kalau dah itu yang awak cakap. Saya terima aje. Terimakasih diatas segala-galanya."

"Terima kasih jugak kerana sudi kenal dengan saya."

So, berakhirlah kisah si Cem dengan OrangTu. Tak kahwin-kahwin jugak si Cem ni.

Bilalah si Cem ni nak kahwin agaknya? Sama-samalah kita doakan semoga si Cem terbuka hati nak terima seseorang dalam hidupnya dan semoga dipercepatkan jodoh si Cem dengan bakalnya. Aamiin.


Monday, March 13, 2017

Sambungan si Cem.2

Assalamualaikum.

Macam mana semua? Sihat? Lama tak jenguk blog ni. Ade yang rindu ke? Rindu saya ke rindu si Cem? Aww..ngadee sangat tau.

Seperti yang ditunggu-tunggu malam ni, marilah kita menyambung cerita si Cem, si Arum & Orangtu. (ditunggu-tunggu ke?)

Jadi, akhirnya macam mana? Kahwin ke tidak si Cem dengan bakal suami dia tu, Orangtu?

Sampai sahaja dirumah ibunya, terus si Cem bergegas naik ke rumah. Melilau mata si Cem mencari ibunya. Mulutnya terjerit-jerit memanggil ibunya. Masuk jek ruang dapur dilihatnya ibunya sedang asyik sangat menggoreng ikan, patutlah tak menyahut panggilan si Cem. Nasib ikan goreng ibu Cem sedap. Yumss.

Lantas dipeluk erat ibunya. "Opocot mak!!!"

"Cem, kenapa ni?"

"Ibu, Cem sedih ni."

"Kenapa sedih ni? Siapa buat Cem sedih ni?"Sayu hati ibu lihat si anaknya lencun dengan kedua-dua belah mata bengkak.

"Ibu, Cem rasa hati Cem ni berbelah-bagi lagi la bu. Cem, tak boleh nak bagi komitmen untuk terima siapa-siapa lagi dalam hidup Cem buat masa terdekat ni. Cem, nak minta maaf sangat-sangat dekat ibu, ayah, OrangTu dan keluarga OrangTu."

Tergeleng-geleng kepala ibu si Cem dengan perangai si Cem yang selalu buat keputusan terburu-buru. Balik haritu pon macam nilah, tergesa-gesa kata setuju..balik harini pon sama, tergesa-gesa kata tak jadi pulak. Tergaru-garu kepala ibu si Cem dek perangai si Cem ni.

"Cem, cuba cerita dekat ibu..apa sebenarnya yang jadi dengan kamu ni. Peninglah ibu."

Lalu si Cem pon membukalah ceriteracinta dirinya yang tidak kesampaian dan dek kerana pendek akal dia pada ketika itu dia telah bersetuju untuk mengikat tali pertunangan a.k.a berkenal-kenalan dengan OrangTu, kerana dirasakan apa yang terjadi ketika itu macam satu petunjuk untuk dirinya. Tetapi, telahan hatinya mula mejadi goyah setelah mengenali OrangTu. Dirasakan jiwanya tidak sekental mana untuk melawan perasaan hatinya. Disangkakan dengan kehadiran insan lain yang mengisi ruang hatinya dapat mengubati luka dihati, ternyata silap sekali andaiannya itu. Cem merasakan seolah-olah dirinya bersalah dalam hal itu kerana menggunakan OrangTu untuk kepentingan dirinya.

Disebabkan itu dia mengambil keputusan untuk berterus-terang dengan OrangTu mengenai hal itu. Sangkanya, perkara itu akan berlalu dengan begitu sahaja..tetapi tidak mudah untuk si Cem harungi. Masih teringat lagi, pada petang itu sewaktu si Cem berjumpa OrangTu disebuah kedai kafe.

"OrangTu, saya ada benda nak cakap sikit. Pasal kita."

"Pasal kita? Saya ingatkan takde istilah 'kita' dalam perkenalan kita." Tersengih-sengih Orangtu. Si Cem pulak buat muka 'apehal'.

"Serius okay. Sebenarnya, saya rasa saya tak bolehlah nak teruskan perkenalan kita ni. Saya rasa macam something wrong somewhere."

"Awak cakap apa ni Cem?"

"Macam nilah. Saya terus terang dengan awak, sebenarnya saya dah buat satu kesilapan yang besar..sangat besar dalam hidup saya, iaitu bersetuju untuk berkenalan dengan awak. Saya nak minta maaf banyak-banyak kalau selama kita kenal ni saya ade terbagi harapan palsu dekat awak." luluh hati Cem. Bukan niat hatinya, tapi dia tak sanggup lagi untuk teruskan perkenalan ini jika hatinya masih lagi berbelah bagi..dan dia juga tidak sanggup untuk melihat sekeping lagi hati pecah berderai dek perkenalan yang tidak menjanjikan apa-apa.

"Tapi, kenapa Cem. Sepanjang saya kenal awak dan awak kenal saya, saya tak rasa pon kita macam tak serasi. Awak okay jek dengan, saya pon selesa jek dengan awak. Saya minta maaf jika saya ada buat awak terasa ke apa ke sepanjang kita kenal ni. Tapi, awak janganlah buat saya macam ni. Saya dah mula sayangkan awak. Kenapa benda macam ni jadi tiba-tiba pulak?" Tajam pandangan mata OrangTu seakan-akan cuba untuk mengimbas apa yang sedang difikirkan oleh si Cem.

"Kita boleh cuba Cem. Saya tahu awak pernah terluka. Saya tahu sakit itu..sebab saya ada dengan bila awak tengah sakit..sakit ditinggalkan. Saya janji..saya akan bahagiakan awak. Berilah saya peluang itu. Please, Cem." Kenapalah si Orangtu baik sangat ni. Macam mana si Cem ni nak cakap lagi yang dia belum lagi bersedia..yang dia perlukan masa untuk bersendiri. Perlukah disakiti hati itu. Tapi si Cem tak sanggup nak tengok sekeping lagi hati disakiti. Cukuplah dirinya sahaja yang merasa sakit itu, tidak perlu orang lain pula.

Cem nekad, dia terpaksa juga hentikan semua ini sebelum ia menular dengan lebih jauh lagi.

"OrangTu, saya betul-betul minta maaf. Saya doakan lepas ni awak akan jumpa seseorang yang lagi baik daripada saya. Saya harap kita masih boleh jadi kawan."

"Sampai hati awak, Cem. Awak berikan saya harapan, dan awak juga yang hancurkan harapan itu." Tajam pandangan OrangTu. Buat seketika masa seakan berhenti putar. Si Cem diam tidak berkutik. Terasa bersalah barangkali. Itulah, siapa suruh beri harapan palsu. Tapi, itu bukan harapan pon. Si Cem tu pon baru setuju bertunang dalam erti kata lain nak kenal-kenal sahaja. Ke dia yang salah? Arghhh...serabutlah layan si Cem ni.


"Habiskan air awak tu. Nanti saya hantarkan awak balik." OrangTu bersuara setelah lama kedua-duanya berdiam diri.

"Eh, takpe. Saya datang sendiri, saya drive sendiri tadi." Terdengar keluhan kecil daripada OrangTu.

"Okay. Bawa kereta elok-elok. Saya gerak dulu." Si Cem terpinga-pinga.


Jadi, apa kesudahan cerita mereka ni?

Dan kenapa pula si Cem balik ke kampung dalam keadaan begitu?

To-be-continued.





Sunday, February 26, 2017

...

"I thank you for the broken promises, and the hurtful words.. 
I thank you for the inconsistency and the plans never made into action.. 
I can't lie my heart still shatters every time I'm reminded of you.. 
But I'm slowly learning to stop..."

...