~~~annyeonghaseyo~~~

Friday, April 25, 2014

today is the day!

assalamualaikum.

harini tepat jam 12 tengah hari, semua lecturer & doctor berpusu2 masuk dalam lecture hall.

today is the day of result announcement!!!

dup..dap..dup..dap.

aku, min, aina, biela, zati, hanis..duduk paling depan skali, satu baris yang sama. depan kitorang semua lecturer..cuak. high level of confident? not really, but it just us. kami berenam yang perangai giler-giler. yang orang tak buat or taknak, kamilah yang buat..kamilah yang nak. haih laaaa..lepas ni tak boleh dah nak buat perangai giler-giler ngan dorang lagi dah. me.is.sad.

okay. berbalik citer pasal dalam lecture hall tadi. after kata-kata aluan from our dean, mulalah one by one nama-nama student yang lulus dipanggil. nama-nama yang dipanggil oleh dean adalah totally random. bukan ikut grade, bukan ikut tahun lahir, bukan ikut day of exam..it was totally random.

setelah beberapa minit berlalu, nama kami berenam still tak dipanggil-panggil lagi. cuak.cuak.cuak. masing-masing pandang muka each other. cuba cari kekuatan. lama..lama..lama sangat.

penantian satu penyeksaan. seriouslyyy!!!

in the middle of announcement tuh..1st name yang dipanggil among us is zati!, followed by hanis!, rifhan!, aku!, aina! and min!. tak lupa juga sya!.

Alhamdulillah..kami bertujuh lulus. We made it!!! Alhamdulillah.Ya Allah. Syukur diatas segala nikmat yang telah Engkau limpahkan kepada kami. Alhamdulillah. :')

penat lelah kami selama 5 tahun akhirnya telah membuahkan hasil. Alhamdulillah.


<kisah kami bertujuh>

terharu. teruja. bersyukur. ade kawan-kawan macam dorang. kenal min, zati, aina and sya since asasi UiTM, hanis ngan biela pulak kenal mase ambik medic UiTM.

ermm..xtau nk describe cane pasal diorang. but, to be honest..THEY ARE SUPERAWESOME GIRLFRIENDS THAT I EVER HAVE!!! thanks korang sudi kawan ngan orang sepanjang belajar medic ni. :') hope that our friendship will last till forever.

mase asasi UiTM dulu, sya satu kelas ngan aku. min ngan zati pulak roommates mase 2nd semester asasi. aina pon kenal masa asasi jugak, tapi kenal gitu-gitu jek sebab dia kelas lain. kelas budak 'hot'. hihihi. jangan marahhh.

jodoh kami berlima berterusan sehinggalah kami ditawarkan ambik course MBBS UiTM. utk 1st & 2nd year aku satu bilik ngan sya. utk 3rd, 4th & 5th year pulak..aku satu bilik ngan zati. fyi, kami berenam ni, housemates for 3 years. unfortunately, sya terpisah from us. sya duk rumah lain. but!, its okay. we're still frens forever, right! ;)

hanis, roommate min. so, since 1st day kitorang start life as a medic student..since that la hanis ngan kitorang. biela pulak, roommate aina. tapi kitorang berlima kenal betol-betol aina ngan biela  mase 3rd year, sebab mase tu kitorang satu rumah.

1st & 2nd year, kami kat Shah Alam campus. kolej delima 2 tu kira memory lane la untuk kami for about 2 years.

masuk 3rd year, faculty kitorang pindah ke Sg.Buloh. so, ke Sg.Buloh la kita, then masuk la clinical year. kat Sg.Buloh campus setahun jek. Hospital Sg.Buloh tempat 'bermain' kitorang. ecewahh..bermain bagai hambek kauuu.

masuk 4th year & 5th year, kitorang pindah ke Selayang campus pulak. time tuh, kitorang practice kat Hospital Selayang for 2 years. then, ambik Pro-Exam!!! huwarghhh...bila pikirkan balik time exam haritu, still goosebumps! huuuu...scary. sape tak takut the biggest & the most unfair exam in medical faculty!!! Alhamdulillah, dah lepas. :)

clinical year sangat la best! sob.sob.sob. tengok tuuu, dah rindu dah. :'( even hari-hari kena pegi ward, study ngan patient, ikot round, kena marah ngan nurse. balik tu kena study lagi. dengan kelasnya. mase tu memang rasa cam nak nangis. tapi kitorang tahan jek. lagipon lecturers & doctors semua baik-baik, ade la yang garang..tapi garang untuk kebaikan student, benda baikkan. ;) yang student ni pulak, kata nak jadi doctor..kenalah tahan sikit! :) nanti keje lagi susah. hohohooo.

tapi jangan ade yang cakap-cakap medic student ni takde life. hidup jek kitorang ni. cuma kena pandai-pandai la bahagikan masa. bila masa nak kena study, bila masa nak keluar release-release tension. jadi medic student ni bukannya kena 24 hours study memanjang. tak betol tu. study smart! pandai-pandai bahagikan masa. bila dah study tu, dapat result best, bagi la award kat diri sendiri. keluar ngan kengkawan, pegi melancong ke, makan-makan ke. tak ke best tuuuu! ;) *tapi seriously, mase nak Pro-Exam haritu, takde dah study smart..study hard-hard-hard!!! macam zombi dahhh. takut punya pasal. tu lain citer! heheeee.

Alhamdulillah..mase Pro-Exam haritu, selain daripada Allah swt & umi, abah tempat mengadu..Alhamdulillah jugak..ade kesayangan aka the retards! tempat mengadu, tempat menangis. jadi zombi same-same, jadi giler same-same, jadi merong same-same! tolong mane yang tak tau..mane yang kurang. tak tau nak describe cane. tapi, yang sure..korang memang the best! too awesome!!! ;)



nah..lagu kita-kita!!! yeay!!!

video


p/s: jangan lupa gathering kita-kita tiap-tiap tahun!!! :') tulis ni pon sebak-sebak.



post exam pictures!















bye! 








Ya Allah..nervous sangat-sangat!

assalamualaikum.

tak sampai 12 jam lagi, result will be announced! Ya Allah..permudahkanlah segalanya. Hanya kepada Engkau tempat hamba-hamba Mu meminta pertolongan. Amin.



Monday, April 21, 2014

4 hari terakhir

assalamualaikum.

korang semua sihat? Alhamdulillah. aku pon Alhamdulillah, masih diberikan nafas & kesihatan yg baik dari Maha Pencipta Yang Satu.

dah lama benar tak buat blogpost. busy sebenarnya. -_-" buat persiapan untuk menghadapi Final Exam Professional! Takut, nervous, cuak sangat! tak tau nk describe cane.

dipendekkan cerita pasal pro exam. aku adalah diantara insan2 yang terpilih untuk menduduki clinical exam on 1st day, just after we all done with written exam. bayangkan mase tu, mentally breakdown!!! nangis teresak-esak mase kluar list name student for 1st day. written exam baru jek abes, x sempat nak tarik nafas lega..esok dah kena masuk clinical exam. in denial phase!!! Astaghfirullah. -..-"

tapi, mase duk nangis2 tu..rakan2 seperjuangan la yang banyak duk beri kata semangat. 'u can do it' InsyaAllah dipermudahkan segala' 'ade hikmah knape dapat 1st day'. then bila emosi dah stabil sket, baru la boleh duk diam2, pikir dalam2. maybe ade hikmah semua ni. 

malam tu, semua housemates pulun kitorang study common cases, practice PE (physical examination) sampai exhausted. nasib baik housemates semua jenis understanding, terharu sangat ngan korang (min, hanis, aina). terimakasih tolong pulun kitorang study, practice PE, belikan makanan, tido lewat same2, buatkan kitorang gelak2 & tak cuak sangat, doakan kitorang. huhu, rasa nak peluk korang ketat2. lepas ni dah tak jumpa korang dah.

fyi, rumah aku 3 orang (aku, zati, biela) exam on 1 st day.  tiga2 in denial state. tapi Alhamdulillah, kami bertiga lalui mase2 exam dengan smooth. Alhamdulillah. Terimakasih pada semua yang tak putus2 mendoakan agar exam kami berjalan lancar. Kejayan yang dikecapi ni bukan atas usaha keras semata-mata, tapi ni adalah berkat doa daripada ibubapa, lecturers, kawan2, dan saudara mara. yang penting jangan lupa minta pada Allah swt, sesungguhnya Dia lah Yang Maha Mengetahu, sebaik-baik perancangan. 

serius, sepanjang study week 2 minggu, memang study hard giler2..doa, zikir, sentiasa ingat Allah. tak kisah dah benda lain. hari2 umi ngan abah call, tanya study cane, bagi kata2 semangat, motivate semua. Bersyukur sangat dikurniakan umi ngan abah yang understanding. Alhamdulillah.

nak citer baynyak lagi, tapi kena stop dulu sebab dah janji nak kemas rumah ngan housemates. rumah dah tak macam rumah orang dah. bersepah, kalah rumah tikus. adeh. -_-" ponat den.